Wat is catfishing?
Een ‘Catfish’ is iemand die zich online voordoet als een ander persoon. Vaak heeft deze persoon een vals profiel op Facebook of op andere social media. Hierbij gebruikt de catfish vaak afbeeldingen en informatie die afkomstig zijn van social media-accounts van anderen om online een nieuwe identiteit te creëren. en dan stuurt ‘hij’ ook nog eens foto’s waar je het direct warmer van krijgt. Logisch dat je dan helemaal verliefd wordt.
Redenen om te catfishen
Er zijn veel redenen waarom iemand een catfish kan worden. Sommige mensen willen persoonlijk wraak op iemand nemen zoals een ex-partner, een oude vriend of een pestkop van vroeger. Soms voelen ze zich alleen of vervelen ze zich en willen wat problemen veroorzaken omdat ze dat gewoon leuk vinden of als "grap". Toch komt het meestal voor dat de catfish onzeker is over zichzelf en zich daarom liever voordoet als iemand anders. Deze denkbeeldige persoon is dan ook vaak knapper, slimmer en succesvoller dan de catfish zelf. Wanneer de catfish gevoelens begint te krijgen voor het slachtoffer zit hij of zij vaak al zo verstrikt in een web van leugens dat het moeilijk is om de waarheid te vertellen.
Hoe herken je een catfish? / tips!
Als je te maken hebt met een catfish, kan dat best gevaarlijk zijn. Je weet namelijk niet precies wie die persoon is en wat hij van je wil. Daarom vertellen we je hoe je een catfish kan herkennen en geven we een aantal tips.
1. Ze hebben niet veel vrienden of afbeeldingen op hun sociale media-accounts
Oké, niet iedereen kan honderden vrienden hebben op Facebook of volgers op Instagram, maar 20 is nu wel héél weinig, hè! De meeste mensen met een echt profiel hebben er meestal toch meer dan dat. Er zijn natuurlijk al-tijd uitzonderingen, maar dit kan al één van de signalen zijn.
Wanneer iemand aan het catfishen is, gebruiken ze foto’s van anderen (meestal afkomstig van hen sociale media- accounts) Omdat de afbeeldingen afkomstig zijn van een authentieke bron, hebben catfishes geen controle over wanneer of wat er wordt gepost. Waardoor ze meestal weinig foto’s tot hun beschikking hebben en niet op elk moment zomaar een foto kunnen sturen.
2. Als ze geen Snapchat gebruiken
Het klinkt misschien raar, maar Snapchat is nu zo populair geworden dat als iemand actief is op verschillende sociale mediaplatforms maar geen gebruik maakt van Snapchat, dit verdacht kan zijn. Snapchat is gebaseerd op het delen van 'live' selfies - waardoor het onmogelijk is om afbeeldingen te gebruiken die afkomstig zijn van de accounts van andere mensen. Di kunnen ze zeggen dat ze snapchat niet gebruiken of je eraan toevoegen en vervolgens weigeren om je een foto van zichzelf te sturen. Tip : Als hij/zij dan toch “zijn/haar” een snapchat heeft doorgegeven, check even zijn snapscore! Als hij/zij een lage snapscore heeft betekent het account onlangs is aangemaakt of erg inactief is en dan heb je vaak ook te maken met een catfisher. (Niet altijd zo!)
3. Diegene wil/kan nooit videobellen
Je kent elkaar nu al een hele tijd, maar toch heb je hem nog nooit op videochat gezien. Apps zoals ‘Facetime’ zijn dé perfecte manier om te weten of iemand wel is wie hij zegt dat hij is. Iemand die catfisht verzint dan allemaal smoesjes om een videogesprek te voorkomen (bijv. ‘Mijn webcam is stuk’ of ‘Ik heb het druk/kan nu niet’). Als hij blijft weigeren, kan je er wel van uitgaan dat je met iemand anders praat dan je eigenlijk denkt.
Tip: Als je allebei oprecht geïnteresseerd lijkt, vraag dan binnen de eerste week om een interactie waarin hij/zij zijn/haar gezicht moet laten zien (bijv. Skype of FaceTime als ze ver wonen). Als ze weigeren, vaak terugkerende excuses hebben of nooit reageren, verbreek dan het contact en wees blij dat je jezelf tijd en pijn hebt bespaard.
4. Vaag/inactief profiel
Van de meeste mensen weet je alles als je een kijkje hebt genomen op hun profiel, maar een catfish blijft een mysterie. Zijn achternaam, geboorteplaats of links naar familieleden zijn nergens te vinden. Ze hebben misschien ook heel weinig vrienden en vertonen weinig of geen interactie met hen online. Kijk bijvoorbeeld of hij actief is op zijn account. Kijk bijvoorbeeld of hij door vrienden in foto’s wordt getagd.
Is er persoonlijke informatie die je écht niet te weten komt (zoals over zijn familieleden, school of andere profielen)? Dan wil hij waarschijnlijk gewoon dat je het niet weet, omdat het niet echt is.
5. Ze willen/kunnen nooit afspreken
Oké, je kent elkaar nu al een tijdje en je bent er helemaal klaar voor: je wil hem in het echt ontmoeten. Maar hij verzint steeds een excuus en blijft weigeren om af te spreken. Om dit te voorkomen en om “betrouwbaarder” te lijken, zullen sommige catfishes zelf om met je af te spreken (om op het laatste moment af te zeggen)
6. Hij gebruikt andermans foto’s
Het slimste wat je kan doen als je iemand leert kennen, is zijn foto’s van Instagram of Facebook eens Googelen. Dat is een heel makkelijke manier om te weten te komen of hij de foto’s van iemand anders gebruikt. Ga naar deze pagina en druk op het camera-icoontje, dan kan je een foto selecteren uit je galerij en zo vind je alle resultaten van die foto. Of kopieer en plak de tekst van zijn profiel in Google. Krijg je resultaten met een andere naam erbij? Bingo! Dikke kans dat jij te maken hebt met een catfish. (Pas op! : als je geen resultaten krijgt betekent het niet gelijk dat het geen catfish is)
7. Veel te snel serieus
Gaan jullie gesprekken al bijna meteen over relaties en liefde voor altijd? Be warned! Een catfish loopt erg vaak hard van stapel.
8. Zijn verhaal zit vol gaten
Wanneer hij constant moet liegen over wie hij/zij is en wat hij doet, is het maar een kwestie van tijd voor hij door de mand valt. Merk je dat sommige dingen écht niet kloppen, of vertelt hij/zij de ene keer iets anders dan de andere keer? dan kan je je toch vragen beginnen stellen. Hoe kan je nu foute dingen zeggen als het over jezelf gaat?
Rinkelt er een belletje bij al deze signalen? Dan heb je so-wie-so te maken met een catfish. Er zijn gewoon te veel zaken die niet kloppen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo! Loop dus zeker even het lijstje af en denk eens na of jij gecatfisht wordt. Je hoeft daarom zelfs nog niet alle tekenen te kunnen afvinken. Eentje is al genoeg!
Neem deze tekens mee als waarschuwingsborden en ga voorzichtig te werk!
Reactie plaatsen
Reacties